Ook het uitzicht door de bijzondere ramen was opmerkelijk

Jan en Mariet Slot, destijds beiden werkzaam bij de ABN

Historie Image Klein

De start van een nieuw stukje historie

De historie van BANK72 gaat terug naar begin 1972. Toen startte IAA-architecten met de ontwerpfase van het nieuwe ABN pand en werd aan het eind van dit jaar de omgevingsvergunning aangevraagd. De gemeente Enschede keurde het ontwerp van het gebouw in eerste instantie af omdat het gebouw té modern zou zijn, maar kwam terug op haar uitspraak. De bouw kon beginnen!

168 ramen van 3.500 gulden per stuk
Een grote ploeg bouwvakkers heeft ruim twee jaar aan het unieke gebouw gewerkt. De totale bouwkosten werden begroot op 4,5 miljoen gulden. Alleen de unieke, bronzen ramen kostten in die tijd al 3.500 gulden per stuk en dan te bedenken dat het pand 168 van deze ramen telt.

Een nieuwe start in een nieuw pand 
In 1975 was het nieuwe pand van de ABN klaar; tijd om te verhuizen. Van het Hoedemakersplein naar de Oldenzaalsestraat.

“Het was fantastisch om te werken in de kantoortuinen vol planten en bloemen”, aldus Jan en Mariet Slot, destijds beiden werkzaam bij de ABN.

 

“In vergelijking met de oude locatie was het een waar paradijs.” Kenmerkend aan het gebouw was de ruimte. En alles was nieuw. “We hadden twee liften, nieuwe bureaus, stoelen én ook nog eens een grote kantine. Ook het uitzicht door de bijzondere ramen was opmerkelijk.” Jan keek vanaf zijn werkplek uit op het Elderinkshuis, gebouwd in 1783 en één van de oudste gebouwen van Enschede. 

Het Elderinkshuis werd gebouwd om als herberg te dienen voor diegenen die 's avonds de stad niet meer in konden. Het gebouw bleef gespaard tijdens de derde grote stadsbrand van Enschede in 1862 (op de foto hierboven zie je het laatste antieke huisje aan de Veenstraat).

Van ABN naar ABN AMRO
In 1991 fuseerden de AMRO Bank en de ABN tot ABN AMRO. Nieuwe collega’s van de AMRO werden toegevoegd aan de vaste groep medewerkers van de ABN. “De klanten van ABN waren heel braaf en serieus, terwijl de AMRO klanten gedurfder waren”, vertelt John Dammann, destijds hoofdinspecteur assurantiebedrijf ABN Nederland.

Historie Image Groot

En dan nog het opsluiten van medewerker ‘Smitje’

De kelder kent een aantal spannende verhalen

De geheimen van het gebouw
De kelder van het oude ABN AMRO pand kent een aantal spannende verhalen. Zo stond er een boom die met haar sterkte wortels de kelder van buitenaf teisterde. In die kelder stonden twee bedden geschikt voor de EHBO. Uit betrouwbare bron is gebleken dat deze bedden niet alleen werden gebruikt voor de eerste hulp bij ongevallen… En dan nog het opsluiten van medewerker ‘Smitje’. Hij was bezig met werkzaamheden in de kluis en liet de deur op een kier staan. Een collega heeft deze uit goede wil dichtgedaan. ‘Smitje’ moest de gehele nacht in de kluis doorbrengen.

Historie Image Groot 2

Feesten op de derde verdieping
Op de derde verdieping verliep alles net wat opener en vlotter. Collega Piet Gerritsen speelde ieder jaar Sinterklaas en wist de zaal, op zijn welbekende sloffen, op ludieke manier te verrassen. Ook werden regelmatig recepties en feestjes gevierd op deze verdieping. Soms werd er iets te hard gefeest. Zo ontdekten de medewerkers dat één collega standaard een flesje sterke drank in de la van zijn bureau bewaarde.

De angst voor iedere bankmedewerker: een bankoverval 
De ABN AMRO bank werd in 1994 overvallen. Met een vrachtwagen ramden de overvallers de achterkant van het gebouw waarbij één medewerkster snijwonden opliep. De overvallers stalen een nog steeds onbekende hoeveelheid geld en gingen er vandoor. Deze gebeurtenis staat bij veel oud-medewerkers in het geheugen gegrift.

De ABN klanten waren braaf en serieus en de AMRO klanten waren gedurfder

John Dammann, destijds hoofdinspecteur assurantiebedrijf ABN Nederland

Historie Image Klein 2

Een boom werd tientallen meters verderop geplaatst
“De nieuwbouw aan de Oldenzaalsestraat heb ik vanaf het begin mogen meemaken”, aldus Henny Reuvers, destijds werkzaam bij de ABN. “Voordat met de fundering van het gebouw een start kon worden gemaakt, werd een grote boom, met behulp van vele deskundigen, enkele tientallen meters verderop geplaatst. Hier kwamen vele hijskranen en bulldozers aan te pas. Ook de pers was aanwezig om dit grote spektakel vast te leggen.”

Het dak op 
De medewerkers mochten in principe niet op het dak komen. Alleen met iemand die daartoe bevoegd was, gebeurde het wel eens. Vanaf het dak keek je uit over het centrum van Enschede. Ook de glazenwassers moesten het dak op om vanaf daar alle ramen schoon te krijgen. Ze hingen aan touwen langs de muur om zo al die 168 ramen te wassen. “Dit was iedere keer een helse klus”, weet Mariet Slot zich nog goed te herinneren.

De kist staat nog in de kelder
Henk ter Heegde was tijdens de bouw van het ABN AMRO pand werkzaam bij Fa. G.B. Holst, een groothandel in glas en verf. Deze groothandel was schuin tegenover het in aanbouw zijnde ABN AMRO gebouw gevestigd. “Ik was daar toen werkzaam als 20-jarige en wij leverden de ruiten. Het zonwerende glas werd in kisten, met daarin 4 exemplaren, geleverd. Deze kisten werden voor het gemak in de kelder opgeslagen en van daaruit door het gebouw getransporteerd en op de juiste plek geplaatst. Één kist werd in de kelder bewaard voor het geval dat er in de toekomst één of meer ruiten vervangen zouden moeten worden”, verteld Henk ter Heegde,

alsof het gisteren heeft plaatsgevonden. “Toen het gebouw was opgeleverd bleek echter dat de ruiten nooit meer uit de kelder gehaald zouden kunnen worden, omdat de afgebouwde ruimtes niet op dat formaat afgestemd waren. Hiermee had men geen rekening gehouden. En weet je wat… volgens mij staat die kist er nog steeds.”

Ik moest bij de hoogste baas op het matje komen
“Ik heb een hele leuke tijd gehad bij deze ABN AMRO vestiging met veel aardige collega’s. Ook mijn directe chef was een toffe Twentse peer”, vertelt Ben van Dijk die van eind 1974 tot midden 1976 op de postkamer in dit gebouw heeft gewerkt. “Ik werkte met een groot aantal collega’s vooral 's avonds. Onze taak was het sorteren van alle uitgaande post (dagafschriften) en het afleveren van deze post bij het postkantoor aan Boulevard 1945. Aangezien ik de enige sorteerder was met een rijbewijs mocht ik, twee keer per avond, vanuit de garage van het ABN AMRO gebouw, naar het postkantoor rijden. “Dat is alle keren goed gegaan”, Ben van Dijk haalt adem, “op één incident na. De garage was voorzien van een rolluik met elektrische bediening. Het duurde altijd even voordat deze volledig omhoog was. Met de transporten was altijd haast geboden en op een avond was ik iets te snel en tikte het rolluik aan. Het gevolg was dat er geen beweging meer in te krijgen was. Wat nu? Een bankgebouw met de hele nacht een open garagedeur was geen optie. Daarom hebben een aantal collega’s de hele nacht de wacht gehouden bij de deur en is deze de volgende dag direct gerepareerd. De volgende dag moest ik bij de hoogste baas op het matje komen! Gelukkig mocht ik er blijven werken”, grapt Ben van Dijk.

Historie Image Groot 3

Op naar de toekomst

Waar ooit een bank vol verhalen stond, is het nu een levenloos gebouw. Totdat Koopman Vastgoed het pand in 2015 kocht. Het pand krijgt na de verbouwing weer de allure van vroeger. Bijzonder is dat alle bruikbare materialen in en om het pand zijn weggehaald en elders opnieuw worden toegepast. Denk aan buitenhekwerk, meubilair en verlichting.

Het bijzondere pand, vol verhalen en historische momenten, wordt getransformeerd tot een heerlijke plek om te wonen. Een plek om nieuwe momenten te creëren. Met 27 ruime appartementen, een grote tuin en berging in die kelder vol geheimen, wordt het oude ABN AMRO pand zijn eer aangedaan.